Elisabeth Park

Het authentieke dorpje Lage Vuursche ligt in de gemeente Baarn en is zeer geliefd bij toeristen vanwege de bosrijke omgeving, de gezellige restaurants, winkeltjes en natuurlijk de wandelmogelijkheden. Prachtig gelegen in de bossen, net buiten het dorp bevinden zich de accommodaties van Elisabeth Park: een woonlocatie voor mensen met een dementie en twee locaties voor ouderen met lichamelijke beperking. Oorspronkelijk was het een Rooms Katholiek Klooster, inmiddels ontmoeten verschillende geloofsovertuigingen elkaar op Elisabeth Park.

Medio 2018 hebben de 'cellen' van de zusters plaatsgemaakt voor mooie appartementen: Lijsterhof, Merelhof en Vinkenhof zijn de drie nieuwe locaties op Elisabeth Park.  

Zorg en begeleiding dichtbij

Een vast  team deskundige zorgmedewerkers is dagelijks aanwezig en
’s nachts werken altijd twee zorgmedewerkers. Indien nodig wordt hulp ingeschakeld van een verpleegkundige of specialist ouderenzorg. Als u komt wonen op één van deze locaties van Elisabeth Park, kunt u uw kamer volledig naar eigen smaak inrichten. Er is meestal extra ruimte nodig om u op professionele wijze te begeleiden en verzorgen. Afhankelijk van de zorg die u wenst of nodig heeft, is het raadzaam hiermee rekening te houden tijdens het inrichten.

Kleinschalig wonen voor mensen met een lichamelijke beperking

In de appartementen van de Merelhof verblijven mensen met een lichamelijke beperking die verpleeghuiszorg nodig hebben. De Merelhof heeft drie woonlagen en biedt woonruimte aan zeven bewoners per verdieping. Elke verdieping heeft een sfeervol ingerichte huiskamer waar de bewoners elkaar ontmoeten. Voorheen was dit afdeling Kloosterhof. 

Kleinschalig wonen voor mensen met een vorm van dementie

De Lijsterhof en Vinkenhof zijn kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. Zowel Lijsterhof als Vinkenhof heeft twee woningen. Elke woning heeft een eigen huiskamer die sfeervol is ingericht en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In iedere woning woont een groep van zeven bewoners. Een vast  team van deskundige zorgmedewerkers is dagelijks aanwezig en betrekt de bewoners bij eenvoudige huishoudelijke activiteiten, zoals koken, de was doen en schoonmaken. We bieden een aangename en veilige woonomgeving, in uw eigen appartement met sanitaire voorziening. Voorheen waren dit de afdelingen Regenboog en Zonnehof.

Inspiratie en geestelijke verzorging

Wat uw achtergrond, levensbeschouwing of overtuiging ook is, bij de geestelijk verzorger kunt u altijd een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.  De geestelijk verzorger helpt u houvast te vinden en uw leven, vaak ook onder moeilijke omstandigheden, inhoud te geven. De geestelijk verzorger is beschikbaar en bereikbaar voor u, ongeacht uw indicatie of hulpvraag. U kunt rechtstreeks of via een van de zorgmedewerkers een afspraak (laten) maken. De gesprekken met een geestelijk verzorger hebben altijd een vertrouwelijk karakter. Als u verbonden bent met een kerkelijke gemeente of geloofsgemeenschap, kan het voor u prettig zijn om dat contact ook te behouden.

Groene omgeving

 “De Anton Pieck-achtige sfeer in het dorp en de vorstelijke status omdat prinses Beatrix weer op kasteel Drakenstein woont, zorgen voor veel belangstelling. Na een korte of uitgebreide wandeling genieten de meeste bezoekers nog even na; ’s zomers op een zonnig plaatsje op één van de vele terrassen of in de winter een warm plekje bij de haard. De pannenkoek vindt nog steeds grote aftrek maar ook een gastronomisch maal kan gevonden worden in de zes restaurants die Lage Vuursche rijk is.” (volgens de site ‘Lage Vuursche’)

Historie

In 1927 werd het klooster gesticht voor de Congregatie van Onze Lieve Vrouw in Amersfoort. Twee jaar eerder had deze stichting een stuk grond aangeboden gekregen van jonkvrouw F.M. Bosch van Drakenstein. Voorwaarde was wel dat er een kapel moest worden gesticht. Op de gevelsteen staat te lezen dat dit ter ere van de heilige maagd Maria was: “Deze kapel met klooster is gesticht op initiatief van jonkvrouw Elisabeth F.M. Bosch van Drakenstein in het jaar O.H. 1927. Het portret van de weldoenster hangt nog in de gang.

In 1938 werd naast het klooster een sanatorium bij gebouwd voor de behandeling van de nonnen die aan tuberculose leden. Om de genezing te bevorderen werden er draaibare tbc-huisjes geplaatst. Zo konden de patiënten in de zon en uit de wind worden gedraaid en konden zij lang buiten zijn. In 1978 wordt het klooster omgebouwd tot verpleeghuis. Ook inwoners van Lage Vuursche konden in het klooster terecht voor medische hulp. (bron: wikipedia)

- ca. 500 m
- binnen 200 m
- aanwezig

Bezoekadres

Kloosterlaan 37 (dit is geen postadres)
3749 AJ Lage Vuursche
(088) 356 00 00

Samen bewegen tijdens de Week van de Dementie

Samen bewegen is het thema van de Week van de Dementie in Baarn en Soest en Soesterberg.

Lees meer »

Senioren krijgen colleges in Het Ontmoetingscentrum Baarn

Op vrijdag 9, 16, 23 en 30 augustus wordt Het Ontmoetingscentrum Baarn in Santvoorde omgetoverd tot collegezaal voor senioren. Vier vrijdagen vertelt student-docente Dorien over haar vakgebied tijdens de collegereeks 'Scheikunde in het dagelijks leven'.

Lees meer »

Kunstprogramma pop-up museum De Ontdekking.

Voor bewoners van Lyvore zijn de voorstellingen gratis, overige bezoekers vragen we een kleine bijdrage. Iedereen, ook bewoners, svp aanmelden via www.museumdeontdekking.nl. Bij sommige voorstellingen of workshops zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus aarzel niet.

Lees meer »

Love2Care - over werken in de zorg

Heeft het werken in de (ouderen)zorg je altijd aangetrokken? Overweeg je een zorgopleiding te gaan volgen? Heb je geen zorgachtergrond maar wil je het roer omgooien? Wil je jouw competenties inzetten voor de zorg voor de medemens? Maar weet je niet waar te beginnen? Kom dan naar Love2Care!

Lees meer »